slon

17. listopadu 2007 v 13:28 |  referáty přírodopis
Výška těla v kohoutku: samci až 3 m, samice menší
Hmotnost: samci až 6 tun, samice až 4 tuny
Způsob života: Sloni jsou zvířata, která mají velmi vyvinuté sociální chování a silné rodinné svazky. Jejich vzájemné vztahy jsou tak silné, že své mrtvé "pohřbívají" pod hromadou větví a listí. Také pro ně truchlí a několik hodin zůstávají stát na stráži u mrtvého.
Samice a mláďata žijí v rodinných tlupách pod vedením dospělé samice, která je spřízněna se všemi se všemi členy tlupy.
Mladí samci jsou z rodiny vyloučeni, jakmile dospějí, a sdružují se pak do samostatných skupin. Dospělí samci žijí sami, k rodinné tlupě se připojují, jen když jsou samice v říji.
Při chůzi jde slon přibližně stejně rychle jako člověk. Když se poleká nebo když útočí, dovede běžet až 30 km rychlostí. Toto mohutné zvíře i přes velkou váhu těla našlapuje měkce a pohybuje se téměř bez hluku. Našlapuje jen na špičky prstů, pod kterými má klínovitý polštář z rosolovitého vaziva, které při každém kroku slouží jako tlumič.
Přestože skupiny překonávají značné vzdálenosti, nikdy se nevzdalují daleko od vody. Sloni nejenže rádi pijí vodu, ale milují i koupání, a to nejraději každý večer. Takto vzniklé bláto jim slouží jako ochrana před štípajícím hmyzem.
Dorozumívání: Sloni vydávají hluboký, brumlavý hlas, když v buši hledají potravu a navzájem se nevidí. Je-li slon spokojený, tiše a tlumeně mručí, když má strach vydává hluboké prsní zvuky, a když se vyleká, krátce a ostře zatroubí. Při bojových hrách se mladí samci postaví proti sobě ve vzdálenosti 5 - 10 m, zvednou hlavy, zamávají chobotem a rozeběhnou se proti sobě až na vzdálenost, dokud na sebe nedosáhnou konci chobotů. Pokud se ani jednomu z nich nepodaří druhého zatlačit dozadu, přestanou se přetlačovat a vrátí se zpět.
Postavení silnějšího bývá ve skupině u podřízených zvířat tolerováno, stačí jim pouze zahrozit zatočením chobotu nebo zvířením prachu. V takové chvíli je slyšet typické sloní troubení.
Potrava: Sloni jsou výlučně býložravci. Množství potravy, které denně zkonzumují, dovedou využít pouze na 35 - 40 procent, proto musí denně žrát 15 - 18 hodin, a tudíž nemohou spát déle než 4 hodiny. Při svém "hodování" poničí různé trávy, listí, drobné větve a plody. Vytrhává je chobotem a podává si je do jícnu. Zuby, kterých mají sloni málo, postačují pouze k rozžvýkání potravy. Pokud ztratí všechny zuby, nemůže dále žrát a umírá hlady. To se stává v 70 letech jeho života.
Rozmnožování: Poprvé se sloni páří ve stáří asi 14 - 15 let. K námluvám patří gesta náklonnosti mezi samcem a samicí, při nichž si navzájem proplétají choboty. Po obvykle 22 měsíční březosti rodí samice obvykle jedno mládě. Slůně bývá 85 cm vysoké a váží asi 110 kg. Při porodu rodičku obklopují jiné samice, aby ji chránily. Po skončení vrhu stojí matka nad mládětem a postrkuje ho chobotem.
Mládě saje mateřské mléko po dobu dvou roků, mnohdy i déle. I po narození dalšího potomka slůně zůstává s rodinou. Samice obvykle rodí každý čtvrtý rok a často kolem sebe mívá naráz dvě nebo tři mláďata ve věku od novorozence až po 12 leté mládě. Pokud je mládě napadeno, brání je matka velmi energicky.
Délka života: asi 70 let
Ochrana druhu: slon africký je řazen mezi druhy ohrožené vyhubením. Jeho lov je zakázán, ale pytláci pro slonovinu ho loví stále. Jen v Keni klesl jeho stav ze 150 000 na 30 000 kusů. Ochránci přírody jsou proti pytlákům často bezmocní:o(
Výskyt
Afrika - jižně od Sahary
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama