tučňáci

17. listopadu 2007 v 14:03 |  referáty přírodopis
TUČŇÁCI
Ptáci jsou obratlovci se stálou tělesnou teplotou. Jejich jemnou suchou kůži pokrývá peří. Přední končetiny se dlouhým vývojem přeměnily v křídla. Zadní končetiny slouží k chůzi, šplhání, plavání apod. Ptáky bychom mohli zahlédnout snad ve všech končinách celého světa. Žijí v nejchladnějších oblastech kolem pólů, ale největší množství bychom zahlédli v tropických oblastech, kde mají dostatek potravy. Na celém světě žije asi 10 000 druhů ptáků. V Evropě můžeme spatřit přibližně 600 druhů. Systematické rozdělení jednotlivých druhů není jednotné. Můžeme je rozdělit na plavce, běžce a letce.
Nadřád: Plavci(Impennes)
Řád: Tučňáci
Čeleď: Tučňákovití


Tučňáci jsou ptáci dokonale přizpůsobeni životu ve vodě. Známe asi 16 druhů, z nichž nejvýznamnější jsou tučňák císařský, tučňák kroužkový, tučňák patagonský a tučňák oslí. Patří mezi mořské ptáky. Obývají chladné nebo mírné oblasti jižní polokoule. Můžeme je vidět na pobřeží Antarktidy a na ostrovech obklopujících tento kontinent (např. Malvíny, Kerguelenské ostrovy). Tučňák na rozdíl od ostatních ptáků neumí létat, ale jeho krátká, veslovitá křídla mu umožňují dokonale plavat. Dokáže to i pod vodou. Při plavání může vyvinout rychlost až 40 km/hod. Je to tedy velmi dobrý i mrštný plavec. Tělo pokrývá husté, šupinkovité peří, které nepropouští vodu. Nohy s plovacími blanami jsou posunuté hodně dozadu. Ve vodě mu pak slouží jako kormidlo. Dýchá plícemi, pod vodou zadržuje dech v plicích. Živí se rybkami, olihňemi, ale chytá také drobné korýše. V době páření vydrží na břehu dlouho bez potravy díky vrstvě tuku, která mu slouží jako zásoba. Po souši se pohybuje neohrabaně, kolébavým krokem a vzpřímeně jako lidé. Hnízdí jednou ročně, snáší 1 až 2 vejce. Hnízda jsou na zemi, ve štěrbinách skal a v norách.
Někteří tučňáci vejce zahřívají v kožním záhybu na břiše. Doba, po jakou zahřívají svá vejce, závisí na druhu tučňáka (30 až 63dnů).

Tučňák oslí
Tento pták žije v koloniích na ostrovech u Antarktidy nebo na pobřeží Antarktidy. Velkou část dne tráví v moři. Hnízdí a pelichá však na zemi. I když snáší velmi dobře nízké teploty, dává přednost ostrovům, na kterých není sníh a led. Hnízdo si staví z malých kamínků, kousků chaluh a trávy. Samička snáší 2 vejce, na kterých se střídají v zahřívání oba rodiče. Po 37 dnech se vylíhnou malí tučňáci, které rodiče asi 1 měsíc drží v teple. Potom jsou mláďata shromážděna v "jeslích", aby je rodiče dokázali ochránit před dravými ptáky. Když se objeví nějaký dravec, rodiče ho zastrašují křikem. Pokud ale dravec zaútočí, dospělí se zaleknou a schovají.


Tučňák císařský
Je vysoký 120 cm, na tvářích a krku má oranžově žlutá peří. Samice snese jedno vajíčko, které si samec ihned položí na horní stranu nohou a překryje záhybem kůže na břiše. Ochraňuje je před chladem. Samice se mezitím vydá k moři. Ve vodě loví ryby i jiné živočichy. Zatím se vylíhne malý tučňáček, který dostane potravu přinesenou od matky, která se o něho začne starat. Samec opouští mládě i samici, sám loví potravu v moři a vrací se s ní za 3 až 4 týdny.

Tučňák patagonský
Dosahuje výšky jednoho metru, zbarvením se podobá tučňáku císařskému. Po stranách hlavy a na krku má zlatožlutě zabarvená peříčka. Oba rodiče se střídají v zahřívání vejce.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 bodibelka bodibelka | Web | 17. listopadu 2007 v 14:04 | Reagovat

Ahoj mám new zimní design mohla by ses na něj juknout aa napsat do komentů co bys přidala?, a co se ti nelíbí?? máš hezkej bloček proto žádám experta

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama