užovka hladká

21. listopadu 2007 v 14:38 |  hadi

Velikost

  • Délka: 50-70 cm.

Popis

Užovka hladká je poměrně silná se štíhlou hlavou. Základní barva je většinou šedá. Kresbu hřbetu tvoří drobné tečky. Někdy se vyskytují i oranžové formy. Břišní strana je zbarvena modročerně s oranžovými skvrnami. Užovka hladká má hladké šupiny, na bocích větší než na hřebě. Za hlavou se vyskytuje tmavá skvrna a po stranách se táhne tmavý pás.

Rozšíření a početnost

Vyskytuje se na většině území Evropy od severního Španělska až po oblast jižního Uralu a na jih po Kavkaz. Na sever zasahuje do jižního Norska a Švédska. Kromě severních oblastí Evropy chybí v Irsku, Skotsku, v Dánsku, na Peloponésu a na většině ostrovů Středozemního moře. Mimo Evropu se vyskytuje pouze na severním pobřeží Turecka. Ve svém rozsáhlém areálu nevytváří užovka hladká nikde příliš početné populace.
V ČR je nesouvisle rozšířena na teplých stanovištích v nížinách, středních polohách pahorkatin a v předhůří hor. Chybí ve vyšších pohořích, ale také v kulturní zemědělské krajině.

Stanoviště

V Česku žije převážně na suchých prosluněných lesostepních biotopech, většinou s hojným křovinným porostem a s kamenitým podkladem poskytujícím dostatek úkrytů. Je možné se s ní setkat i na mýtinách, pasekách a na okrajích teplých světlých lesů. Jen výjimečně se vyskytuje na vlhčích biotopech, zcela však chybí v chladných hustých lesních komplexech.
V Česku vystupuje do výše 750 m, na Slovensku až do výše 1500 m n. m.

Biologie

Užovka hladká zimuje jednotlivě v zemních úkrytech, různých dutinách, štěrbinách, pod kameny a kořeny stromů, či v norách savců. Období aktivity začíná podmínkách střední Evropy koncem března a trvá do začátku října. Had je aktivní ve dne, s vrcholem aktivity v dopoledních hodinách. Před silným slunečním žárem se ukrývá.

Rozmnožování

V období páření, které nastává zpravidla koncem března, dochází k soubojům mezi samci. Období páření se často protahuje až do června. Samice jsou vejcoživorodé. Celý embryonální vývoj probíhá ve vajíčkách v těle samice, která vejce klade až těsně před líhnutím mlád'at. Zpravidla koncem srpna samice rodí 2 až 20 mláďat, mláďata měří po narození asi 12 až 18 cm. Za nepříznivých podmínek se prodlužuje doba vývoje zárodků, v extrémních případech až přes období zimování do následujícího jara. V klimaticky méně výhodných lokalitách nerodí samice každý rok. Samci pohlavně dospívají ve 3. roce, samice ve 4. roce života.

Potrava

V potravě tohoto druhu převládají plazi (hlavně ještěrky a slepýši), užovka hladká však loví i různé druhy hadů vyskytujících se v Česku. Méně často jsou v její potravě zastoupeni drobní savci a zcela ojediněle obojživelníci a ptáci. Mláďata loví mladé ještěrky a bezobratlé.

Hodnota druhu

Jako predátor jiných plazů představuje užovka hladká význačnou složku lesostepních ekosystémů.

Ochrana

Omezování velikosti a počtu vhodných stanovišť užovky hladké vede nejen ke zhoršení potravní nabídky a zvýšení konkurence s ostatními druhy hadů, ale také k velmi lehké zranitelnosti celé populace i lokálními a krátkodobými negativními vlivy. Vedle ochrany vhodných biotopů a stanovišť je důležitá i osvětová činnost, objasňující úlohu tohoto druhu v přírodě, seznamující s jeho specifickými znaky a zaměřená především proti zcela nesmyslnému vybíjení hadů, zejména zmije, s níž je velmi často tato užovka zaměňována.
http://www.naturfoto.cz/fotografie/ostatni/uzovka-hladka-1327.jpg
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 hfffdgydfgf hfffdgydfgf | 15. dubna 2010 v 18:26 | Reagovat

gsdfsfdfsd

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama